Ryż jest chyba najpopularniejszym składnikiem diety, osób regularnie trenujących. Dziwi to trochę, ponieważ nie jest najlepszym wyborem, jeśli wziąć pod uwagę rodzaj węglowodanów i zawartość białka.
Prawdę powiedziawszy trudno wybrać gorzej.
Co zatem jest lepszym składnikiem pożywienia jeśli chodzi nam o korzystne źródło węglowodanów?
Soczewica
Ta mało popularna roślina strączkowa, jest doskonałym źródłem węglowodanów o najwyższej jakości, bardzo bogatym źródłem białka roślinnego a w dodatku jest prawie zupełnie pozbawiona tłuszczu.
Sprawdźmy jak wypada ryż w porównaniu z soczewicą jeśli chodzi o ilości składników odżywczych:
Ryż
białko 6,7
węglowodany 78,9
tłuszcz 0,9
błonnik 0,8
energia 349
Soczewica
białko 28
węglowodany 54
tłuszcz 1,2
błonnik 10,7
energia 330
Warto zwrócić uwagę także na to, że soczewica ma ponad 10x więcej błonnika niż ryż a jej indeks glikemiczny jest ponad dwa razy niższy niż ryżu, dzięki czemu nie powoduje silnego wyrzutu insuliny.
Oba produkty kosztują prawie tyle samo-około 5 zł za 500 gr i gotują się w tym samym czasie.
Dla mnie wybór jest prosty, wygrywa soczewica.
W sklepach w Polsce dostępna jest soczewica zielona i czerwona.
Czerwona po ugotowaniu przypomina lekko rozgotowany ryż(skleja się) a zielona przypomina groch, ziarna są ładnie odseparowane.
Wartości odżywcze obu rodzajów są niemal identyczne.
źródło:
Maciej Krysiak
Znaczniki
dietypolecam
Maciek brałeś pod uwagę ryż biały czy brązowy?
Jak się kasza do tego ?
Brałem pod uwagę ryż biały.
Jednak wartości ryżu brązowego nie odbiegają tak dalece od białego.
Ma co prawda trochę więcej białka, więcej błonnika i mniej węglowodanów ale nadal wypada gorzej niż soczewica.
Do tego długo się gotuje.
Bardzo ciekawe wiadomości. Wiadomo nie wszystkim będzie smakować soczewica, ale ja z pewnością spróbuję. No i wiadomo to jakaś odskocznia w diecie, a nie na okrągło ryż przeplatany z makaronem i od czasu do czasu ziemniaki.