Trening Psychologia Odżywianie
Odżywianie

Na czym smażyć?

21 komentarze - potrzebujesz kilku minut na lekturę tego posta

Autor

Maciej Krysiak

Autor: Maciej Krysiak Trener personalny

Wydawałoby się że to banalne pytanie.Jak się za chwilę przekonacie, to na czym smażymy jest całkiem ważne.

Oleje spożywcze wytwarza się z wielu produktów, ale nie każdy olej nadaje się do smażenia. Biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny, do obróbki cieplnej nadaje się bardzo niewiele olejów. Praktycznie rzecz ujmując tylko trzy.
Olej rzepakowy zimnotłoczony, oliwa z oliwek i czysty olej kokosowy.
Można jeszcze smażyć na maśle ghi-ale trzeba je najpierw zrobić.

Dzisiaj opowiem tylko o oleju rzepakowym, zimnotłoczonym.

Olej rzepakowy z rzepaku odmiany nisko erukowej (tylko taki jest stosowany w przemyśle spożywczym) nadaje się do smażenia, ze względu na wysoką temperaturę dymienia.
Temperatura dymienia to wartość przy której olej zaczyna dymić, czyli palić się.
Jeżeli olej się pali, to jego skład ulega zmianie.
Spada ilość dobrych składników takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, a rośnie ilość negatywnych, takich jak tłuszcze trans.
Olej rzepakowy, w znacznej mierze składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 i jest słabo nasycony wodą, a to powoduje że jego temperatura dymienia to 230-250 stopni Celsjusza.

Ważne jest aby używać oleju zimnotłoczonego, więc odpada większość olejów dostępnych w hipermarketach.
Zimnotłoczony olej rzepakowy, jest intensywnie żółty, gęsty i ma ziemisty smak.

Łatwo dostępne sklepowe oleje, tłoczone są metodą chemiczną, lub metodą na gorąco.
W wyniku tego procesu, spożywamy razem z olejem substancje chemiczne, które zawsze, w jakimś procencie pozostaną w nim po rafinacji czyli po „uszlachetnianiu”.

Ja zaopatruję się w olej rzepakowy w sklepach sieci Lidl (nie jest to płatna reklama:-), ponieważ jest zimnotłoczony, dobrze smakuje i kosztuje około 8 zł za 500 ml.
Nic lepszego nie znalazłem.

źródła:
http://pl.foodlexicon.org/s0000300.php
„Dieta greckiego doktora” F.A.Lindberg

Znaczniki

polecamproduktytłuszcz
Maciej Krysiak

Autor

Maciej Krysiak - trener personalny

Tutaj Maciej wyśle na maila tekst, który ma się tutaj znajdować.

Tutaj Maciej wyśle na maila tekst, który ma się tutaj znajdować.

Czytaj więcej

trening w czasie koronawirusa
odpornośćtrener

Treningi warto robić zawsze nawet wtedy gdy dookoła szaleje epidemia. Zyska dzięki temu ciało, umysł i układ odpornościowy. Ruszaj do przodu i eliminuj przeszkody.

sukcestreningumysł

Każdy może zapodziać motywację do ćwiczeń. Celowo piszę zapodziać, bo łatwo można ją odnaleźć. Dużo trudniej będzie gdy ją stracisz.

efektytrener

Czekasz na pierwsze efekty treningów personalnych ? Chcesz aby pojawiły się jak najszybciej ? Dowiedz się kiedy spełnią się Twoje oczekiwania.

dietysiłasukces

Pierwszy trening to początek relacji trener-klient. Taki trening jest wymagający dla obu stron, bo jesteście się nie znacie. Jak sobie pomóc ?

dietymetabolizm

Podsumowanie: Dieta bogata w polifenole bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Skala Orac to spis produktów bogatych w polifenole. Jeśli będziesz zjadał warzywa, owoce i przyprawy

dziecko
diety

Podsumowanie: Polskie dzieci tyją jak żadne inne w Europie. Jak możemy im pomóc ?Czy potrzebna jest strategia globalna czy lokalna ? Co możesz zrobić w

warzywa
dietydługowieczność

Jeśli nie możesz stosować postu przerywanego, a korzyści z jego stosowania umykają Ci bokiem jest alternatywa. Niektórzy ludzie z różnych przyczyn nie chcą lub nie

laboratorium
mózgumysł

Czy możliwe jest, że zwyczajny trening fizyczny uczyni Cię bardziej wytrwałym? Zastanówmy się przez chwilę ,czy możliwe jest że uprawianie sportu daje Ci szansę aby

motywacjatrener

Podsumowanie: Trener personalny powinien być jak najbardziej motywujący dla swojego klienta.  Bywają dni gdy jest to trudne zadanie tym niemniej wiele zależy od Ciebie i

Jedna odpowiedź do “Na czym smażyć?”