Masło nadaje smak jedzeniu i powoduje, że pieczywo nie jest suche.
Masło to 82% tłuszcz pochodzenia zwierzęcego i jego niewielkie ilości mogą pomóc w funkcjonowaniu wielu układów naszego ciała.
Niestety istnieje również ciemna strona mocy, czyli negatywny wpływ masła na otłuszczenie ciała.
Istnieją substytuty masła, takie jak margaryna, jednak kaloryczność tego rodzaju zamienników jest podobna a szkodliwość bezwzględnie większa niż masła.
Czym innym można posmarować chleb, aby nie był suchy ale przy okazji nie powiększał obwodu pasa?
Rozwiązanie podsunął mi mój klient Michał i dzięki niemu nie mam już dylematów czym posmarować kromkę pieczywa.
Przepis jest banalnie prosty i sprawdza się w 100%.
Oto on:
weź kubek jogurtu naturalnego 200 ml i wrzuć do niego 1-3 łyżeczki musztardy, a następnie wymieszaj-smarowidło gotowe 🙂
Powyższy przepis daje nam niezwykle niskotłuszczowy i niskokaloryczny sos do smarowania pieczywa.
Smacznego i podziękowania dla Michała.
Znaczniki
dietyprodukty
Nie pomyślałem o czymś takim. Czas wypróbować. Dzięki za pomysł i info.
Proste a genialne… Super sprawa, dzisiaj wypróbuję do kanapek 🙂
Okiej, smakowo… ale spróbuj zjeść taką kanapkę po godzinie czy 2…
Tutaj się nie nadaje jako substytut masła, pieczywo nasiąka woda z jogurtu 🙁
Niestety zgadza się.
Wszystko co jest półpłynne będzie funkcjonowało na kanapce przez krótki czas…
Słuchajcie i na to jest jakieś rozwiązanie. Wystarczy na wierzch kromki położyć listek sałaty, który następnie posmarujemy naszym sosem 🙂