Zgodnie z tym co napisałem wcześniej-wiele diet jest trudnych do stosowania, a niektóre z nich są dodatkowo niebezpieczne.
Czy istnieje sposób odżywiania, który przynosi efekty w postaci utraty tkanki tłuszczowej, a przy tym jest bezpieczny ?
Owszem, a pozytywne następstwa tej formy odżywiania są dużo bardziej rozległe.
Mowa o diecie opartej o IG-czyli indeks glikemiczny.
Metodę IG wprowadził w 1981 doktor David Jenkins, aby ustalić które produkty są najlepsze dla cukrzyków.
W ciągu trzydziestu lat metoda IG ewoluowała, została gruntownie przebadana i ulepszono metody pomiaru IG produktów.
W świecie naukowym przyjmuje się,że jest to najlepiej przebadany sposób odżywiania.
IG w doborze węglowodanów jest zalecana przez WHO(World Heatlh Organization) oraz FAO(Food and Agriculture Organization ofthe United Nations)
W wielu krajach na opakowaniach produktów żywnościowych można znaleźć wartość IG.
Jakie korzyści przynosi spożywanie produktów z niskim IG ?
-zmniejszenie ilości tłuszczu w organizmie
-wyregulować układ hormonalny
-zmniejszyć szanse zachorowania na cukrzycę
-zmniejszyć szanse zapadnięcia na zespół metaboliczny
-wykluczyć niekontrolowane napady głodu
źródło: „Dieta greckiego doktora”F.A.Lindberg
Znaczniki
diety